Thursday, October 6, 2016

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.t

Apa khabar ibu-ibu hari ini? Sihat semuanya? Anak-anak pun sihat? Saya doakan semoga semuanya dalam keadaan sihat dan sentiasa bawah lindungan Allah Taala :)

Memebesarkan anak bukan satu kerja yang mudah. Sebab itu masa dulu-dulu bila kita tak nak ikut cakap mak, mak cakap, nanti tunggu lah kau jadi mak. Baru kau tahu macam mana susahnya nak jadi mak.

Sekarang ni dah jadi mak baru tahu susah tak susah jadi mak. Bukan lah nak kata susah yang anak-anak ni adalah satu bebanan. Bukan mcm tu. Cumanya lebih kepada kerisauan.

> Balik sekolah lambat risau
> Balik sekolah awal pun risau. Kenapa balik awal? Tak sihat ke?
> Dah solat ke belum
> Dah mandi ke belum
> Makan banyak risau
> Makan sikit lagi lah risau
> Bila anak sakit lagi lagi lagi la risau

Dulu, masa single, plan cuti untuk holiday je. Bila dah ada anak ni, cuti tu kena allocate juga untuk emergency. Kadang-kadang bila dah hantar anak nursery, cikgu telefon beritahu anak demam, muntah-muntah. Kena ambil segera dan bawa ke klinik. Kita ni pun sebagai ibu memang tak senang duduk dengar anak tak sihat. Laju-laju minta permission daripada bos nak bawa anak ke klinik.

Anak-anak ni memang antibodi dia lemah. Kalau pergi ke taska, tadika, atau sekolah tu, kalau dah sorang demam ke, batuk ke, selsema ke, memang ada peluang yang sangat tinggi untuk anak kita pun berjangkit sama. 

Kalau kita ada anak lebih dari seorang, biasanya akan berjangkit pada anak-anak yang lain pula. Dan kita sebagai ibu ni lah yang bertungkus-lumus jaga mereka dengan kasih sayang. Dan doa sangat-sangat supaya anak-anak cepat sihat.

Bila anak-anak sihat, macam-macam perkara boleh buat. Antaranya boleh plan untuk holiday dengan family. Sebab cuti banyak lagi :)

 Anak-anak ini, kalau nak pastikan mereka sentiasa sihat dan susah nak dapat sakit, ibu-ibu kena pastikan anak-anak makan makanan yang sihat. Makan banyak karbohidrat dan protein untuk tumbesaran yang sihat.

Banyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan untuk mencukupkan keperluan Vitamin anak-anak yang dapat membantu untuk meningkatkan sistem imun. Bila sistem imun kuat, Insyaallah penyakit pun susah nak datang :).

Tetapi ada dalam kalangan anak-anak ni jenis cerewet. Sayur tak nak makan. Ikan tak nak makan. Nak makan nasi dan ayam sahaja. Jadi, banyak Vitamin dan Mineral yang tidak diperoleh anak-anak. Bila terdapat banyak nutrient defficiency, sistem imun pun akan berkurang, dan seterusnya menyebabkan mudah untuk mendapat penyakit.

Sekiranya anak-anak ibu jenis yang memilih makanan, lebih suka makan fast food dan junk food daripada makanan berkhasiat, atau ibu-ibu sendiri ragu-ragu dengan kecukupan nutrisi anak-anak, ibu-ibu boleh cuba untuk mengambil  set Vitamin For Kids ini.


SET VITAMIN FOR KIDSApa yang ada dalam set Vitamin For Kids ini?

1. Vitamin C


2. Vitalea for kids (Multivitamin dan Multiminerals)
3. Meal shakes


Insyaallah dengan set Vitamin For Kids ini, anak ibu-ibu akan:

1. Mendapat nutrisi yang cukup dan lengkap kerana 2 biji Vitalea for kids sahaja sudah bersamaan dengan 1.5 cawan cantaloupe, 6 oz jus oren, 8 oz susu, 10 sudu peanut butter, 4 cawan brokoli, 4 cawan bayam, 6.5 cawan pucuk brussels, dan 3 cawan kacang merah

2. Membantu menguatkan sistem imunisasi badan

3. Membantu mencegah sembelit

4. Membantu meningkatkan selera makan anak-anak

5. Membantu meningkatkan kecergasan anak-anak

6. Membantu mengatasi masalah resdung dan selsema

7. Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh

8. Menentang radikal bebas

9. Membantu pembinaan tulang yang kuat dan menjaga kesihatan tulang

10. Membantu penyerapan zat daripada makanan


Jadi, ibu-ibu tidak perlu risau lagi sekiranya :


1. Anak-anak tidak mahu makan sayur

2. Anak-anak memilih untuk makan makanan yang mereka suka sahaja

3. Anak-anak ada masalah sembelit

4 Anak-anak selalu tak sihat

Insyaallah dengan pengambilan set Vitamin For Kids ini, dapat membantu anak-anak untuk sentiasa SIHAT, CERDAS, dan CERIA :)

ANAK SIHAT, IBU GEMBIRA

Sekiranya ibu-ibu ada sebarang pertanyaan untuk diajukan berkenaan set Vitamin For Kids ini, boleh hubungi saya ye. Bila-bila masa pun boleh, Insyaallah :)

--

Salam Sayang,
Madam Syuhaidah
.
Whatsapp: 010-4031219Previous Post
Next Post

post written by:

0 comments: