Wednesday, August 3, 2016

IKHTIAR UNTUK BABY YANG SIHAT DAN SEMPURNA

Asaalamualaikum semua :)

Mommies yang sedang baca post ini ada yang sedang mengandung first trimester ke? Atau baru je tahu mengandung semalam. hehehe. Alhamdulillah, Tahniah Bonda ucapkan :)


Hari ini Bonda nak share dengan mommies semua tentang kepentingan folic acid yang Insyaallah merupakan satu ikhtiar dan usaha kita dalam melahirkan baby yang SIHAT dan SEMPURNA  :)

Pengambilan folic acid disyorkan ketika mommies start sahaja mengandung sehingga minggu ke 12 kandungan. Namun, sekiranya mommies nak teruskan makan folic acid ini untuk minggu-minggu yang seterusnya pun Insyaallah boleh. Tidak membahayakan dan memberi kemudaratan Insyaallah :)

Pengambilan folic acid ini sangat penting dalam MEMBINA SEL-SEL BARU dalam tubuh. Ianya juga penting dalam MEMBINA DNA YANG BARU dan dalam MEMBAIKI DAN YANG ROSAK dalam sel. Oleh yang demikian, pengambilan folic acid yang cukup sangat diperlukan oleh baby dalam kandungan untuk membina banyak sel-sel baru.

Pengambilan folic acid yang mencukupi harus dipandang serius oleh ibu yang mengandung, terutamanya pada first trimester. Ini kerana, kekurangan folic acid akan menyebabkan:

1. Anak mempunyai masalah bibir dan lelangit yang bercelah
2. Kecacatan jantung
3. Risiko kelahiran kurang matang
4. Perkembangan fizikal bayi dalam rahim yang terencat
5. Kehamilan yang berisiko untuk mengalami komplikasi seperti pendarahan disebabkan placenta abruption

Dalam SET MENGANDUNG yang Bonda syorkan sebelum ini, folic acid boleh didapati dalam B-Complex dan juga Vita-lea. B-Complex juga dilengkapi dengan sistem pengangkutan nutrient berpaten bagi memberikan penyerapan folic acid yang optimum. 

Kuantiti folic acid yang mencukupi dalam diet ibu mengandung terbukti berkesan dalam mengurangkan risiko kecacatan otak (anencephaly) atau saraf tunjang (spina bifida) pada bayi yang baru lahir.


Spina Bifida

Anencephaly

Sungguh, dulu memang Bonda pandang ringan je berkenaan pengambilan folic acid ini. Tapi bila Bonda semakin mengetahui berkenaan dengan spina bifida dan anencephaly, dan baby yang menghidapinya, hati Bonda sedih sangat. 

Kita, sebagai mommy kepada baby yang bakal dilahirkan, cubalah iktiarkan apa sahaja yang TERBAIK untuk babies. Semoga baby yang kita lahirkan itu ialah baby yang sihat dan sempurna. Dan kalau mommies ada pilihan yang lebih baik lagi, cubalah untuk pilih product yang natural. Insyaallah lebih banyak manfaat dan kelebihannya untuk mommies dan babies.

Pun begitu, jangan lupa untuk memanjatkan doa kepada Allah. Moga diberikan kita baby yang sihat dan sempurna. Kita hanya BERUSAHA untuk berikan yang TERBAIK buat mereka, tapi Alah juga yang Maha Menentukan segalanya :)

......................................................|| 

Bagi mommies yang berminat untuk cuba SET MENGANDUNG yang TERBAIK ini atau nak beli Vitamin yang mengandungi FOLIC ACID sahaja, boleh contact Bonda ye. Insyaallah Bonda sedia membantu :)

Whatsapp Bonda
+6010-4031219
Facebook Bonda:
https://www.facebook.com/FITBONDA 

Source: drzubaidi.com, product guide 2015 shaklee
Previous Post
Next Post

post written by:

0 comments: