Monday, August 15, 2016

JERAGAT - CARA MENGATASINYA

Assalamualaikum w.b.t

Apat itu JERAGAT? Jeragat ialah salah satu dari masalah kulit  yang tidak berbahaya tetapi kehadirannya sangat tidak disukai, terutamanya bagi kaum wanita. Lebih kurang 94% yang mempunyai masalah jeragat ialah golongan wanita. Jeragat boleh menyebabkan kulit kita nampak tidak sihat dan menjejaskan penampilan.

Jeragat
Sebelum kita pergi kepada cara mengatasi jeragat, mari kita kenal pasti dahulu punca jeragat. Ada beberapa faktor utama yang menyebabkan kehadiran jeragat:

1. Ketidakstabilan hormon: Perempuan yang mengandung akan lebih cenderung untuk menghadapi masalah jeragat kerana ketidakstabilan hormon ini. Masalah jeragat yang disebabkan ketidakstabilan hormon tidak dapat dirawat daripada luar, tapi memerlukan cure daripada dalam, disamping mengamalkan diet seimbang dan gaya hidup yang sihat.

Antara contoh lain yang akan terjadi akaibat ketidakstabilan homon ialah:
  • Berat badan naik mendadak. 
  • Pelupa
  • Kitaran haid yang tidak teratur
  • Sukar untuk hamil
  • Berpeluh
  • Mudah marah
  • Rambut gugur

2. Sianarn matahari / UV : Ketidakstabilan hormon akan menyebabkan kulit kita lemah dan kulit tidak sihat. Jadi apabila terkena sinaran matahari, kulit yang lemah ini akan semakin lemah dan akhirnya mati di situ, dan menyebabkan jeragat. Semakin lemah kulit kita, dan semakin banyak kita terdedah kepada UV, semakin tinggi risiko untuk mendapat jeragat.

3. Kekurangan kolagen - Jeragat biasanya berwarna kehitaman. Apabila kita kekurangan kolagen kulit akan semakin kendur dan membuatkan jeragat lebih kelihatan.Selain itu, kekurangan kolagen akan menyebabkan kulit nampak tidak bermaya, lebam, dan kering.

Jadi, setelah kita mengenalpasti penyebab jeragat ni, kita cuba pula mencari jalan bagi mengatasinya.

1. Menstabilkan hormon
2. Mengelakkan sinaran terus matahari
3. Meningkatkan kolagen

Bagi merawat masalah jeragat dengan mengambil kira faktor-faktor di atas suka untuk saya SYORKAN dua item dalam BASIC SET ATASI JERAGAT ini iaitu GLA complex dan SUSTAINED RELEASE VITAMIN C.

Untuk menstabilkan hormon, sangat disyorkan untuk mengambil GLA complex.GLA complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari, dan Vitamin E. GLA membantu menstabilkan hormon, dan kandungan Vitamin E di dalam GLA membantu melindungi kulit kita dari dalam yang dapat berperanan sebagai sunblock semulajadi.

GLA COMPLEX

Vitamin C merupakan antioksidan yang baik dan dapat membantu pembentukan kolagen. Vitamin C daripada Shaklee ini mempunyai teknologi sustained release yang akan melepaskan Vitamin C secara perlahan - lahan ke dalam tubuh kita selama 5 jam. Jadi, bagi mereka yang bersungguh-sungguh untuk mengatasi jeragat, Vitamin C disyorkan untuk diambil 3 ke 4 tablet dalam masa sehari, berselang 5 jam, bagi memastikan kolagen akan sentiasa dihasilkan.

VITAMIN C

Jadi, Insyaallah dengan GLA + Sustained Release Vitamin C sudah cukup sebagai keperluan asas bagi memulihkan jeragat.

Ingin RESULT yang LEBIH CEPAT? Saya akan share di next entry. Stay tune :)

SELAMAT MENCUBA !!

Whatsapp Bonda
+6010-4031219
Facebook Bonda:
https://www.facebook.com/FITBONDA 
Previous Post
Next Post

post written by:

0 comments: